Плюс два: скільки «коштують» діти Андрія Корівок

Плюс два: сколько «стоят» дети Андрея Буренок

Womo продовжує досліджувати різновиди споживчих кошиків сімей з різною кількістю дітей. Досвід сім’ї Венжик — Горюновых показав, що один грудної дитина додає 29,7% до тижневого чеку. Виростають витрати в арифметичній прогресії, або спрацьовує закон «оптом дешевше», якщо в сім’ї двоє дітей?

Дослідити питання нам допоміг другий учасник проекту – Андрій Буренок, співзасновник і ідеолог тревел-стартапу TripMyDream, батько двох дочок Єви (7 років) і Емми (2,5 року).

Нагадаємо, що наш проект проходить за підтримки Retail Group, компанії, що управляє торговими мережами «Велика Кишеня» та «Велмарт».

Умови:

  • 2500 грн герої проекту повинні витратити на закупівлю тижневого запасу продуктів.
  • Гроші можна витрачати на все, що представлено в магазині.
  • З’ясовуємо розмір чека і обчислюємо «дитячу долю» в загальній кошику.

Довгий чек

Андрій Буренок не є типовим українським споживачем: «Я не відношу себе до цільової аудиторії супермаркетів – не дивлюся на ціну, не знаю, що скільки коштує, і якщо бренд мені не знайомий, то вважаю за краще купити дорожче». Його середній тижневий чек на продукти становить 2,5-4 тисячі гривень з щоденної дозакупкой ще на 500-700 гривень. За результатом експерименту загальна сума чека – 3966, 97 гривень, притому, що з рибних продуктів Андрій вибрав тільки ікру, а сири не купував зовсім. У чеку покупок є продукти, які їсть вся сім’я, так і позиції, куплені тільки для дочок.

 

Покупки тільки для дітей, 779,77 гривень:

Жувальна гумка 19,68

Книга дитяча 111,41

Навушники дитячі хутряні 79,99

Шоколадні пластівці 64,44

Кіндер Шоколад 118,58

Яйце кіндер 132,48

Сирок дитячий 5 шт. 64,95

Йогурт полуничний – 188,26

Десерт 130,29

Сік-желе 34,37

Молочний коктейль 59,5

Покупки для всієї родини, 1827,27 грн:

Овочі 715,48

Фрукти 532,89

Сир 59,86

Кефір 20,71

Молоко 17,68

Крупи 116,18

Бакалія 331,94

Яйця курячі 32,53

Що стосується другої категорії, продуктів, куплених для всієї родини, то ми вирахували з них дитячу долю, яка становила 913, 6 гривень. Склавши її з виключно дитячими покупками, отримуємо суму 1693,37 гривень, що становить 42,7% від загального чека покупок. В результаті частка однієї дитини склала 21,35% в сімейному продуктовому бюджеті.

Принципи здорового харчування

У Андрія «не м’ясна» сім’я: сам він вегетаріанець (вже чотири роки), дружина і дочки іноді їдять птицю і индюшиные сосиски. Якість продуктів для нашого героя відіграє важливу роль: у сім’ї в домашньому господарстві є нітратомір, з допомогою якого вони з’ясували, що, наприклад, у домашніх і куплених на ринку помідорах більше нітратів, ніж в овочах з супермаркету. Тому Андрій Буренок воліє робити закупи в супермаркеті, де овочі якісніше.

Принципово для героя нашого експерименту готувати кожен день: «Я не їм те, що два дні лежить в холодильнику – це вже мертва їжа. Кожен раз, коли готуєш, то вкладаєш емоції і, як кажуть в Індії, коли їси, то не можна користуватися телефоном, іншими приладами і їсти руками – так краще всмоктується енергетика їжі». З цієї ж причини Андрій не купує хліб і солодощі в магазинах, хоча дуже любить бездріжджовий хліб. Сім’я замовляє хліб і тістечка в ресторанах, де пропонують свіжоспечені страви. А взагалі герой нашого проекту подумує купити хлібопічку і самому займатися випічкою гречаного хліба.

Як зізнається Андрій Буренок, народження дочок сильно змінило харчові звички сім’ї. Подружжя відмовилося від пельменів, смаженого, становили дієти годуючої мами: «Коли з’явилася Єва, ми купили йогуртницю, купували закваски і робили йогурти. До півроку ми заварювали доньці трави, щоб її купати».

Зараз Єва і Емма їдять вже «дорослу» їжу – вся родина любить морську і океанічну рибу (купують рибу тільки глибокої заморозки), овочеві страви, наприклад, галети з шпинату або крем-суп з брокколі, які Андрій готує в мультиварці. Дівчата п’ють багато йогуртів, їдять сир, але дуже люблять шоколад: «Таке відчуття, що їдять тільки його».

Їжа в дорозі

Так як Андрій багато подорожує, він завжди бере щось їстівне з собою в літак, навіть якщо ввімкнуто. Рецепт наступний: «Якщо ми летимо далеко, я купую хороший лаваш, слабосоленої лосось або форель, огірки, зелень, зелений лук і загортаю все це в лаваш. В інших випадках таку їжу ми їмо рідко, тому що у нас є правило – не заважати білки з вуглеводами і є або картоплю, або котлету в школі, наприклад. Крім лаваша, в поїздки, ми беремо з собою вакуумовані французькі сири і козячий сир». У цьому році на новорічні свята родина збирається поїхати на Балі і традиційно відсвяткувати разом.

План на майбутнє

Так як в свій час Андрій Буренок брав участь у відкритті мінімаркетів при АЗК, то він розглядає роботу магазину не просто як рядовий покупець – він бачить її зсередини. Тому побажання до роботи супермаркетів у Андрія Корівок глобальні: «Майбутнє супермаркетів – в онлайн-сервісах і додатках, де декільком людям можна формувати свою споживчу корзину. Перший, хто вийде на ринок з якісним онлайн-пропозицією, захопить цю нішу і вирветься вперед». Герой нашого експерименту виступає за створення зручного онлайн-сервісу, де сім’я може формувати і редагувати список покупок і не чекати доставку дві доби.

Дякуємо компанії Retail Group за підтримку експерименту і можливість зробити покупки в супермаркеті «Велика Кишеня» на вулиці Чорнобильській, 16 /80 в Києві.

Фото: Віталій Головін

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code