Стерильний ворог: Чому причин дитячої алергії у наш час все більше

Стерильный враг: Почему причин детской аллергии в наше время все больше

Алергію все частіше називають одним з найпоширеніших захворювань нашого часу – кількість людей, схильних їй, зростає, факторів ризику все більше. У виникненні алергії звинувачують все підряд, від навколишнього середовища до ГМО. Чи Так це насправді? На актуальні запитання відповідає алерголог Олена Дружина, лікар медичної мережі «Добробут».

Є думка, що зараз люди більше страждають від алергій, ніж раніше. І алергенів стало більше. Це правда? Чим це обумовлено?

Це правда. Дуже велике значення має екологія і наш спосіб життя – алергіями ми платимо за цивілізацію і її зручності. Доведено, що діти, які перший рік життя провели в сільській місцевості, де немає стерильності, менше страждають алергіями в майбутньому. На природі їх оточує природне середовище, з яким діти стикаються, і це зміцнює їх. У містах багато транспорту, і загазованість повітря залишками продуктів переробки палива впливає не тільки на людей, а навіть на структуру рослинних алергенів. Під дією компонентів вихлопних газів пилок руйнується, і оголюється її білкова структура, яка часто викликає алергічні реакції.

Другий важливий фактор впливу – стерильність, якої ми самі себе оточуємо. Вона веде до алергії, так як не дає працювати імунній системі. Її призначення – боротися з самої звичайної банальної інфекцій, будь те віруси, бактерії, грибки. І якщо імунна система не бореться з природними ворогами, вона спрямовує свої зусилля на те, що їй здається ворогом, але таким не є – звичайні продукти, рослини і так далі.

Третя причина – велика кількість антибіотиків у нашому харчуванні. Діти народжуються у матерів, які приймали антибіотики або їли їх з продуктами харчування. Ми ж хочемо, щоб продукти довго зберігалися, щоб ми цілий рік їли свіжі фрукти. Як їх зберігати? Тільки використовуючи консерванти і антибіотики. Вони сенсибілізують організм, і в поєднанні зі стерильністю умов життя це веде до підвищення рівня алергічних захворювань.

Багато хто звинувачує ГМО в підвищенні захворюваності алергією…

ГМО – це зовсім інша сфера, вона не має ніякого відношення до алергій. У нас ця тема трохи роздута, але насправді не модифікованих продуктів не буває. Все, що стосується селекції в сільському господарстві, — це ГМО, просто раніше нові сорти створювали інакше. А ось технології сільського господарства впливають на захворюваність – коли додають у ґрунт спеціальні хімічні речовини, що коли їх використовують для зберігання продуктів. Але самі по собі продукти спочатку не є алергенами.

Є переконання, що натуральні речовини, продукти не можуть бути алергенами. Це теж міф?

Так, звичайно. На жаль алергії вже багато століть, просто раніше людство не могло її діагностувати. Алергія буває і на саму натуральну морквину, і на ковдри з верблюжої вовни, в які загортали дитину після купання, а у нього після цього був дерматит, і на кішок і собак, і на березу і полин, рослини, які завжди з нами. Ніхто ж не займався генними модифікаціями амброзії, полину або тимофіївки, але на них теж буває алергія.

Знайдена чи етіологія алергії? Чому в людини з’являється алергія на абсолютно несподівані речі?

Алергія – це поломка імунної системи людини. Вона буває генетично обумовленою, вже є докази того, що певна послідовність генів є передумовою для її виникнення. Відсоток таких генетично схильних людей постійний, але якщо зустрічаються два алергіка, то ймовірність народження у них дитини з цим захворюванням зростає до 85%.

Фактори ризику для дітей – раннє штучне вигодовування, раннє застосування антибактеріальних засобів, якщо, на жаль, дитина сильно хворіє і приймає антибіотики. Також на виникнення алергій впливають перенесені вірусні інфекції – ми живемо у великих містах, любимо подорожувати, тому постійно йде обмін вірусами. Завдяки тривалій антибіотикотерапії та вакцинації ми «втихомирили» віруси, бактерії, але святе місце порожнім не буває – відкриваються все нові і нові штами, які теж пошкоджують імунну систему.

Чи є особливості дитячої алергії порівняно з дорослими?

У дітей частіше виникають харчові алергії і харчова непереносимість, у зв’язку з незрілістю організму. Травна система дитини ще не до кінця сформована, вона стає повноцінною тільки до дев’яти років. Зазвичай алергії розвиваються не у немовлят, трохи пізніше, але з-за незрілості ми не можемо точно прогнозувати, закріпиться вона на все життя, або дитина переросте. Діти дійсно переростають – у них буває непереносимість певних продуктів харчування, але коли ферментні системи дозрівають, то слизові оболонки і імунна система заспокоюються. Але якщо дитина не переростає, на жаль, песимістичний прогноз.

Як зрозуміти, що у дитини алергія? Які є «тривожні дзвіночки», може, не очевидні?

У немовлят це можуть бути розлади травлення, наполегливі зригування, затяжні кольки, які вже повинні були б пройти. Також таким знаком можуть бути зміни з боку кишечника, стільця – слиз або прожилки крові в стільці. У дітей старшого віку це висипання на шкірі, хоча вони можуть бути і у немовлят.

Алергія розвивається за своїми законами і сценаріями. Є таке поняття, як «алергічний марш», коли «харчові» симптоми переходять в респіраторні. Якщо у дитини чхання, закладеність носа, нежить або кашель без температури — це насторожує і натякає на алергію, тим більше, якщо у дитини була непереносимість продуктів або висипання на шкірі.

У чому різниця між харчовою непереносимістю і алергією?

Симптоми цих захворювань клінічно відрізнити неможливо. Але харчова непереносимість, або неправдива алергія, залежить від дози речовини, її кількості – шлункові, шкірні симптоми з’являються, якщо ви з’їсте, наприклад, цілу шоколадку, в той час як від невеликого шматочка нічого страшного не буде. І з’являються ці симптоми через деякий час після того, як ви з’їли шоколадку. А для алергії характерно раптова поява симптомів, і це не залежить від того, скільки ви з’їли. При непереносимості також є накопичувальний ефект, коли ви можете з’їсти шоколад сто разів, а симптоми з’являться на сто перший.

Як діяти, якщо алергічний напад застає вас з дитиною в квітучому парку або на дачі? Якою має бути перша допомога?

Перший закон алергології – роз’єднати людини з алергеном. Якщо дитина сидить в парку під березою і починає чхати, то звідти треба піти. Якщо він надихався пилку, то, прийшовши додому, потрібно зробити наступне:

  • прийняти душ з миттям волосся, змити з себе пилок;
  • промити ніс;
  • умити кип’яченою водою обличчя;
  • випити багато води;
  • повністю переодягнутися;
  • прийняти антигістамінні препарати.

Якщо сім’я страждає алергією, то, як правило, ви вже знаєте, які антигістамінні засоби краще приймати.

Є переконання, що антигістамінні препарати мають сильні побічні ефекти. Це так?

Є вже третє покоління антигістамінних засобів, яке не має побічних ефектів, тому що ці препарати не проходять метаболізм у печінці та не впливають на центральну нервову систему. Тому їх можна і за кермом використовувати, і працювати з точними механізмами, і на здатність до навчання, засвоєння інформації вони теж не впливають. Накопичувального ефекту теж немає, їх можна застосовувати місяцями.

А можна гомеопатією вилікувати від алергії? Допомагає вона?

З позиції доказової медицини підтверджень дії гомеопатичних коштів поки що немає. Тому традиційна медицина ставиться до гомеопатії скептично. Ми не застосовуємо такі препарати, працюємо з протоколів, стандартів, в яких гомеопатії немає. До мене на прийом приходять і після гомеопатів, і після різних клінік з нетрадиційними методами лікування, які вилікувати хворобу не допомагають.

Якщо у дитини алергія на домашній пил, то як би батьки не намагалися, зовсім її прибрати неможливо. Що робити?

В цьому випадку проводиться специфічна імунотерапія, коли алерген вводиться невеликими дозами в організм, і поступово виробляється толерантність до даного алергену. Ця терапія діє подібно щеплень.

А як бути з кішками і собаками? Кажуть, що є аналлергенные породи…

Це міф. Справа в тому, що у кішок і собак алергени містяться не тільки в шерсті, але і в слині, сечі і епітелії, в клітинах, які слущиваются. Можна, звичайно, спробувати часто мити кішку, але навряд чи це сподобається тварині, так і повністю ці клітини не можна видалити. А алергія небезпечна тим, що навіть мікроскопічні кількості алергену провокують реакцію. Можна пролікувати дитину, провести таку ж специфічну імунотерапію, як і у випадку з пилом, але на час лікування ми все одно рекомендуємо роз’єднання з твариною. На жаль, це психологічно складний момент – підготувати дитину до розставання з домашнім улюбленцем.

Є продукти, які провокують або посилюють алергічні реакції?

Так, є так звані гистаминолибераторы. У нашому організмі є гістамін, речовина, що викликає симптоми алергії (чхання, сльозотеча, свербіж, почервоніння, набряклість). Так от, є продукти, що містять речовини, які в підсумку перетворюються у гістамін або діють на наші клітини так, що з них виділяється багато гістаміну. До таких продуктів відносяться:

  • цитрусові;
  • шоколад;
  • бобові;
  • банани;
  • червоне вино;
  • екзотичні фрукти;
  • копченості;
  • приправи, прянощі;
  • червоне м’ясо;
  • алкоголь;
  • всі продукти, що містять харчові добавки (глутамат натрію теж є гистаминолибератором).

Буває, що у людини є дефіцит ферменту диаминоксидазы, який розщеплює гістамін або захворювань, або спадкова особливість. У цих випадках потрібно приймати фермент, якщо ви захотіли з’їсти смачної їжі.

Можна сказати, що алергія – це невиліковне захворювання?

Алергія – хронічне захворювання. Але завдяки діагностиці ми можемо «знати ворога в обличчя» і завдяки лікуванню домагатися тривалої ремісії або відсутності симптомів взагалі. Звичайно, ми не можемо прогнозувати на десять років вперед, але, принаймні, можемо на кілька років полегшити стан людини. Завдяки сучасним медикаментів ми також можемо підвищити якість життя, значно купірувати хвороба.

Є думка, що відмова від щеплень знижує так званий колективний імунітет, і з-за цього можуть знову проявитися хвороби, які ми вважали переможеними. Це правда?

Абсолютно вірно. Філософія вакцинації полягає в тому, що вона працює, як фронт – якщо всі мобілізуються і йдуть на боротьбу з інфекцією, тоді ніхто не хворіє. Якщо кількість «дезертирів» досягає 30%, то хворіють всі. А якщо ця цифра збільшується, то колосально підвищується ризик розвитку епідемії. У нас зараз лише близько 30% людей щеплено, і в плані контролю інфекцій ми сидимо на пороховій бочці». Прищеплювати дітей потрібно, тому що це правильно формує імунітет.

У фільмах досить часто є епізоди про анафілаксії, коли мама ефектним рухом вихоплює шприц і рятує дитини. Наскільки часті такі випадки? Чи це лише ефекти кіно?

У таких випадках зазвичай колють адреналін, що в світі називається епінефрин, і люди, схильні до анафілаксії, повинні носити з собою ампулу або ручку-шприц для самодопомоги або допомоги оточуючим. Але у нас такого, на жаль, немає, так як адреналін не продається в аптеках, а зберігається в сейфах лікарень. У нашій країні єдиний варіант дій – виклик швидкої допомоги. Анафілактичний шок – реакція на укус комах, введення медикаментів, на рослини, продукти харчування – відбувається раптово і миттєво, він може трапитися з будь-якою людиною, хоча зустрічається набагато рідше, ніж інші види алергії. Існують аналізи, які можуть виявити інформацію про схильність людини до анафілаксії, але він не відноситься до поширених.

Як жителям міста діяти, щоб мінімізувати чинники, що підсилюють алергію?

Потрібно намагатися вибирати місця меншого скупчення людей. На жаль, багатоповерхові будинки, двори з великою кількістю машин не розташовують до здоров’я. Важливо вибирати для життя околиці міста, де менше загазованості, а більше свіжого повітря.

Потрібно намагатися не вживати ліки без суворих показань лікаря, а якщо лікар призначає багато препаратів, то краще попросити його скоротити список. Тому що поліпрагмазія (прийом безлічі ліків одночасно) теж алергізує організм. Велика кількість препаратів утворюють в організмі непередбачувані хімічні сполуки.

Продукти краще вживати з мінімальним терміном придатності, готувати свіжу їжу і не є консерви і копченості. Куріння, і пасивну в тому числі, провокує розлади дихальної системи і потенційно підвищує ризик алергій, наприклад, у дітей, батьки яких палять. І, звичайно, важливо робити дітям щеплення вчасно, практикувати тривале грудне вигодовування.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

*

code